13 Şub 2025
ITUMUN2025 Konferansı, Dünyamızın Önemli Sorunlarına Çözüm Aradı
Bu yıl 8’incisi düzenlenen ITUMUN Konferansı’nda İTÜ’den, diğer üniversitelerden ve liselerden delegeler kendi bakış açılarından dünyanın önemli sorunlarına çözüm bulma hedefiyle 6-9 Şubat tarihleri arasında Ayazağa Yerleşkemizde bir araya geldiler.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Birleşmiş Milletler konferanslarının bir simülasyonu olarak üniversite ve lise öğrencileri tarafından hayata geçirilen ITUMUN2025 Konferansına 6-9 Şubat tarihleri arasında ev sahipliği yaptı. ITUMUN 2025, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı (ÜNİDES) kapsamında düzenlendi.
Ayazağa Yerleşkemizde bulunan Süleyman Demirel Kültür Merkezi (SDKM) ve Merkezi Derslik (MED-A) ITUMUN2025 Konferansı boyunca 500’e yakın üniversiteli ve liseli delegeye 10 farklı BM Komitesinde ve BM Genel Kurulu simülasyonunda dünya sorunlarına eğilerek yabancı dil gelişimi, diplomatik beceriler ve uluslararası ilişkiler konusunda deneyim kazanma imkânı sağladı.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, 8 Şubat 2025 tarihinde MED-A’da ITUMUN2025 Konferansı’nı ziyaret etti. Konferans kapsamında çalışan on farklı BM Komitesini ziyaret eden ve çalışmalarını izleyen Prof. Dr. Hasan Mandal, bu simülasyonun topluluk önünde konuşma, genel kültür, farkındalık gibi öğrencilere sağladığı katkıların yanında en önemli katkılarından birisinin bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarının çözümünde sorumluluk almak olduğunu vurguladı.
Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Mandal, İTÜ olarak öğrencilerinin küresel ölçekteki sorunlara çözüm odaklı bakış açısı kazanmalarına, akademik olarak güçlü bireyler olmalarına ve akran öğrenmesiyle kendilerini geliştirmelerine büyük önem verdiklerini belirtti. Prof. Dr. Mandal, bu değerli organizasyon için ITUMUN ailesine teşekkür ederek, konferansa katılan tüm öğrencilere başarılar diledi.
ITUMUN Konferansında çalışan komiteler şunlardır:
• Ekonomik ve Finansal Komite (ECOFIN)
• Özel Politik ve Dekolonizasyon Komitesi (SPECPOL)
• Kadının Statüsü Komisyonu (UNCSW)
• Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC)
• Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO)
• Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGP)
• BRICS+ Zirvesi
• Güvenlik Konseyi (UNSC)
• Tarihi Kriz Komitesi (HCC)
• Dünya Ticaret Örgütü (WTO)
İTÜ’de ve dünyada MUN
Model Birleşmiş Milletler (MUN) Konferansları Birleşmiş Milleler konferanslarının bir simülasyonu olarak üniversite ve lise öğrencileri tarafından hayata geçirilmektedir. Bu konferanslarda katılımcılar komite direktörlüğü, delege ve organizasyon ekibi gibi görevlerde bulunabilmektedirler. Çoğunlukta olan delegeler Birleşmiş Milletlerde olduğu gibi belirli bir komitede onlara atanan ülkeyi temsil ederler ve alınan kararlarda kendi ülkelerinin görüşüne göre katkıda bulunurlar, konferans sonunda da tartışılan konu başına çözüm önerileri isimli resmi bir belge yazılır ve ortak amaca hizmet edecek çözümler bu belgede listelenir. Resmi dili İngilizce olan bu konferansların en büyük katkılarından biri de dil gelişimini desteklemesidir; aynı şekilde Türkçe, Arapça, Almanca ve böyle dillerde komiteler de açılmaktadır. MUN konferansları ilk kez Harvard Üniversitesinde hayata geçirilmiştir, günümüzde de dünyanın birçok yerinde düzenlenmekte ve ilgililerinin sayısı günden güne çoğalmaktadır.
İstanbul Teknik Üniversitesinde MUN Kulübü 2013 yılında kurulmuştur. Kulüp tarafından düzenlenen ITUMUN Konferansı, BM deneyimi ile İTÜ deneyimini buluşturmaktadır. Kulübün misyonu katılımcıların dünya tarihindeki kültürel, sosyal, ekonomik ve politik sorunlardaki farkındalığını araştırma, tartışma ve çözüm bulma yollarıyla artırmak; akademik olarak güçlü bireyler yetiştirilmesine yardımcı olarak yabancı dil ve tarih alanlarında bireylere uygulamalı deneyimler sunmaktır. Kulübün vizyonu ise İstanbul Teknik Üniversitesinin teknik başarılarının yanı sıra deneyimli ve istekli öğrencilerinin sosyal başarılarını da duyurmak ve İTÜ’nün adını yükseklere taşımak, bu şekilde önce Türkiye’de sonra dünyada MUN camiasının önde gelen isimlerinden biri olmaktır.