11 Şub 2025
İTÜ’deki Bilimsel Çalışmalara ve Projelere Yenilikler Güç Verecek!
İTÜ, bilimsel çalışmaların teşvik edilmesi ve proje çıktılarının yaygın etkisinin artırılması, araştırma süreçlerinin daha verimli ve etkin bir şekilde yürütülmesi hedefiyle önemli değişiklikler yaptı.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), araştırma süreçlerinin daha verimli ve etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla bazı değişiklikler yaptı. İTÜ’de hayata geçirilen düzenlemelerle bilimsel çalışmaların teşvik edilmesi ve proje çıktılarının yaygın etkisinin artırılmasını hedeflemektedir. Değişiklikler ve ayrıntıları şöyle:
Lisans öğrencilerinin araştırma faaliyetlerine katılımının teşvik edilmesi amacıyla lisans öğrencilerine yönelik projeler yeniden düzenlenmiştir. LÖKAP-T ve LÖKAP-A proje tiplerinin genç araştırmacıların gelişimine katkıda bulunması beklenmektedir.
LÖKAP-T ile proje takımlarına yönelik destek
Lisans Öğrencisi Katılımlı Araştırma Projesi (Proje Takımları) (LÖKAP-T) ile İTÜ’lü öğrencilerin araştırma yapmaya teşvik edilmesi amacıyla, proje takımlarına yönelik destek bütçesi artırılmıştır. Bu proje türüne başvuru yapılabilmesi için başvuruda bulunacak takım İTÜ’yü, proje süresi içerisinde TEKNOFEST’te veya uluslararası bir organizasyonda temsil etmelidir.
LÖKAP-A ile lisans öğrencilerini araştırmaya teşvik
Lisans Öğrencisi Katılımlı Araştırma Projesi (Araştırma) (LÖKAP-A) ile İTÜ’lü öğrencilerin araştırma yapmaya teşvik edilmesi amaçlanmıştır. Proje ekibinde TÜBİTAK-2209 projesi yürüten bir lisans öğrencisi olması gerekmektedir. Proje esnasında ya da sonuçlandıktan sonra en geç bir yıl içinde yayın başvurusu yapılmalıdır.
Özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde yürütülecek projelere “Platform Proje Destek Programı”
Program kapsamında; güçlü araştırma altyapısına sahip Uygulama ve Araştırma Merkezleri (Uyg-Ar) ile araştırma laboratuvarlarını merkeze alan, bilimsel ve teknolojik açıdan nitelikli iş birliklerini ve çok disiplinli araştırmaları teşvik eden Platform Projelerine destek verilecektir.
Platform projeleri; sanayi, özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde yürütülecek şekilde tasarlanmalıdır. Program kapsamında desteklenen projelerin, birbirleriyle girdi-çıktı ilişkisi içinde olması ve toplumsal yaygın etkiye sahip en az bir projeyi içermesi beklenmektedir.
Proje destek üst limitleri arttı
Proje destek üst limitleri %50 oranında artırılmıştır.
Proje kapsamındaki makale basım ücretinin karşılanmasındaki ölçütler
Projeler kapsamında makale basım ücretinin karşılanması konusunda dikkate değer düzenlemelere gidilmiştir.
o Proje süresi ile sınırlı olmak şartıyla, projeden çıkmış araştırma makalesinin yayınlanma masrafının bir kısmı veya tamamı proje bütçesinden karşılanabilir.
o Bu araştırma makalesi, projenin yaygın etkisinin artırılmasına yönelik bir iş paketi kapsamında hedeflenen bir çıktı olacak şekilde belirtilmelidir.
o Ödeme yapılacak makalenin yayınlanacağı dergi, Scopus indeksi kapsamında en az %5’lik dilimde yer almalıdır.
o Araştırma makalesi basımı için ayrılabilecek bütçe, 200.000 TL’yi aşmayacak şekilde proje bütçesinin %10’u kadar olabilir.
Artan ve tüm proje tipleri ve araştırmacılara uygulanmasına karar verilen kongre katılımı bütçesi
Projeler kapsamında kongre katılımı bütçesi %50 oranında arttırıldı ve tüm proje tipleri ve araştırmacılar için uygulanmasına karar verilmiştir.
o Avrupa ve Yakın Kıta: 60.000 TL
o ABD ve Uzak Kıta: 75.000 TL
Poster bildirilerinin destek kapsamına alınması
Lisans öğrencileri, lisansüstü öğrencileri ve doktora derecesini son 7 yıl ( 7’nci yıl dâhil) içinde almış araştırmacıların, poster olarak sunulan bildirileri de destek kapsamına alınmıştır.
Ayrıntılı bilgi ve başvuru için: https://bapsis.itu.edu.tr/