10 Eki 2024
İTÜ’lülere 9. Uluslararası Buluş Fuarı’nda 10 Ödül!
İTÜ’lü akademisyenler, TÜRKPATENT tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Buluş Fuarı’nın (ISIF’24) TEKNOFEST Adana ev sahipliğindeki ödül töreninde 1 özel ödül, 2 altın, 4 gümüş ve 3 bronz Madalya ile toplamda 10 ödülün sahibi oldu.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak’ın katıldığı, TÜRKPATENT 9. Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF’24) Ödül Töreni’nde ödül ve madalyalarını akademisyenlerimizi temsilen aldı.
Demo Day ve Buluş Yarışması
9. Uluslararası Buluş Fuarı(ISIF’24) açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır gerçekleştirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesinde, TÜRKPATENT, Dünya Fikrî Mülkiyet Örgütü (WIPO) ve Uluslararası Buluşçular Dernekleri Federasyonu (IFIA) işbirliğinde, 13 ülkeden katılımcıların yer aldığı ISIF’24 kapsamında Demo Day etkinliği yapıldı.
Mentorluk ve yatırım odaklı düzenlenen Demo Day etkinliğinde ulusal ve uluslararası yatırım ağlarının seçeceği fikirler sunuldu. Her yıl ISIF kapsamında düzenlenen "Uluslararası Buluş Yarışması"nda, jüri tarafından yapılan değerlendirmelerin ardından, ödüller sahipleriyle buluştu. Öğretim üyelerimiz, 1 özel ödül, 2 altın madalya, 4 gümüş ve 3 bronz madalya ile toplamda 10 ödülün sahibi oldular.
2 altın madalya başarısı
Prof. Dr. Ömer Kemal Kınacı ve Arş. Gör Metin Kemal Gökçe “Akımla Kendini Tahrik Eden Pompa” buluşuyla altın madalya kazandı.
ISIF’24’te Demo Day sunumlarına seçilen ve “Altın Madalya Ödülü” kazanan diğer proje"Ses Verileri Etkileşimli Dinamik Adaptif Cephe Modülü Sistemi" başlığını taşıyor. Proje, lisansüstü derecesini İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimari Tasarımda Bilişim Yüksek Lisans programından alan Yüksek Mimar Öznur Çakır Aydoğan ile Mimarlık Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Meltem Aksoy’un geliştirdiği, Türkiye ve ardından Amerika'dan incelemeli buluş patenti alarak uluslararası düzeyde önemli başarı elde etmişti.
Meme kanseri teşhisine odaklanan patent başvurusuna özel ödül
İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Akduman’ın ekibiyle geliştirdiği; meme dokusunu farklı açılardan inceleyerek 3D görüntüler elde edilmesini sağlayan ve kanserli dokuları tanımlamaya yardımcı “Mikrodalga Meme Kanseri Tarama Sistemi” buluşu “WIPO BEST ACADEMIC Özel Ödülü”ne değer bulundu. Bu buluş, sık tarama sayesinde erken yaşlardan itibaren düzlemsel yaklaşımın adapte edilmesi ile teşhis doğrulama oranlarını artırmasıyla dikkat çekiyor.
ISIF’24 kapsamında İTÜ’den ödül kazanan buluşçular ve buluşları şöyle:
WIPO Best Academic özel ödülü kazananlar ve buluşları
Prof. Dr. İbrahim Akduman, Doç. Dr. Tuba Yılmaz Abdolsaheb, Aleksandar Janjic: “Mikrodalga Meme Kanseri Tarama Sistemi”
Altın madalya kazananlar ve buluşları
Prof. Dr. Ömer Kemal Kınacı, Arş. Gör Metin Kemal Gökçe: “Akımla Kendini Tahrik Eden Pompa”
Doç. Dr. Meltem Aksoy, Yüksek Mimar Öznur Çakır Aydoğan: "Ses Verileri Etkileşimli Dinamik Adaptif Cephe Modülü Sistemi"
Gümüş madalya kazananlar ve buluşları
Prof. Dr. Volkan Sezer, Arş. Gör. Ahmet Kağızman “Kara Robotları İçin Gerçek Konum ve Yönelim Elde Etme Cihazı”
Arş. Gör. Ahmet Kağızman: “Radyal ve Eksenel Kilitleme Fonksiyonlu Bayonet İçinde Tek Mekanizmalı Otomatik Çok Dilli Bayonet Kilit Sistemi”
Prof. Dr. Ahmet Duran Şahin: “Dayanımı Yüksek Doğa Dostu Yüzer Fotovoltaik Panel Taşıyan Duba”
Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Prof. Dr. Ziya Menceoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Derya Yüksel İmer, Dr. Öğr. Üyesi Mithat Çelebi, Dr. Raed El Khaldi, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin Paşaoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Arif Kaya, Arş. Gör Reyhan Özdoğan Taşçı, Arş. Gör. Serkan Güçlü: “Sülfonlanmış Polisülfon (SPSf) Polimeri Kullanılarak Elde Edilen İleri Ozmos Membranı ve Bunun Üretim Yöntemi”
Bronz madalya kazananlar ve buluşları
Prof. Dr. Gürşat Altun, Arş. Gör. Muhammed Kemal Özel: “Sondaj Akışkanında Katı Çökelimi Ölçüm Yöntemi ve Düzeneği”
Prof. Dr. Gülşen Eryiğit: “Biçimbilim Yönünden Zengin Dillerin Öğrenimine Yönelik Otomatikleştirilmiş Oyunlaştırma Yöntemi”
Doç. Dr. Özgür Atalay, Doç. Dr. Gökhan İnce, Arş. Gör. Kadir Özlem: “Tekstil Tabanlı Geniş Alanlı Basınç Algılama Dizileri”