18 Nis 2024

İTÜ’lülerin Girişimine EELISA’dan Birincilik

EELISA Avrupa Üniversitesi ortaklarımızdan FAU’da düzenlenen InnoCORE EELISA Next Level Demo Day yarışmasında İTÜ’lülerin Syntonym girişimi birinciliğe değer görüldü. İTÜ; öğrenci ve mezunlarının dahil olduğu 4 girişimle yarışmaya katılırken, 15 EELISA girişimi arasında da dikkat çekti.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) geleceği dönüştürme vizyonu kapsamında öğrencilerine kazandırdığı girişimcilik yetenekleri başarı getirmeye devam ediyor. Almanya’nın Nuremberg kentindeki Zollhof Teknoloji Kuluçka Merkezi’nde (Zollhof Tech Incubator) EELISA tarafından girişimcilik odaklı etkinlikte İTÜ öğrenci ve mezunlarının kurduğu girişimler yarıştı.

22-23 Mart’ta FAU’da ev sahipliğinde düzenlenen “InnoCORE EELISA Next Level Demo Day” etkinliğine başvuru yapan 32 EELISA girişimi arasından Zollhof Teknoloji Kuluçka Merkezi’nin seçtiği 15 girişim katıldı. 15 EELISA girişimi yatırımcı sunumları gerçekleştirdi. Etkinlik ileri aşamadaki girişimleri EELISA yatırım ekosistemiyle buluşturmayı ve fon kazanmalarını sağlamayı amaçlıyordu.

İTÜ’lülerin girişimlerinden Syntonym, tamamı yatırımcılardan oluşan jürinin oylarıyla 1.’liği elde etti. Syntonym’de öğrencilerimiz Emre Anıl Oğuz ve Furkan Demirel yer alıyor.

InnoCORE EELISA Next Level Demo Day’da Syntonym dışında İTÜ’den mezunlarımız Lal Polater ve Buğday Çağlar’ın “Hergele” girişimi; öğrencilerimiz Çayan Baykal, Ünsal Uslu, Serkan Ulugönül ve Efe Yıldırım’ın “Hyperever” girişimi ile Rim Khazkin’in “Eyecheckup” girişimi de yarıştı.

InnoCORE EELISA Next Level Demo Day, özellikle davet edilen yatırımcılar, katılımcılar ve girişim ekiplerinin verimli etkileşim kurmasına imkân sağladı. Etkinlik kapsamında yatırımcı iklimi ve yatırım alma tüyolarına ilişkin sunumlar da gerçekleştirildi. 

 

YARIŞMA BİRİNCİSİ SYNTONYM EKİBİYLE SÖYLEŞİ 

— Kısaca ekipten ve startup sürecinizden bahseder misiniz?

Türkiye’nin ilk Generative AI startup’larından olan Syntonym’i Kasım 2019’da kurduk. Kişisel veri içeren görsel veri setlerinin, regülasyonlarla getirilen kısıtlamalar sebebiyle yapay zekâ eğitimlerinde ve veri analizlerinde kullanılamaması sorununa çözüm üretmek üzere yola çıktık. Böylece, görüntü kaydedici cihazların ve yüz tanıma teknolojilerinin artış hızı karşısında bireylerin mahremiyetini korurken, görsel veriye ihtiyaç duyan yenilikçi teknolojilerin önündeki inovasyon engelini kaldırıyoruz. İnsan yüzlerindeki ifadeler, göz hareketleri ve baş pozisyonları gibi önemli metrikleri korurken, görsel veri setlerini biyometrik veriden de arındırmış oluyoruz. Böylece ürettiğimiz çıktılar, görsel veriye ihtiyaç duyan şirketler için GDPR, KVKK ve eşleniği yasalarla uyumlu şekilde yapay zekâ eğitim ve analiz verisine dönüşebiliyor.

Gerçekçi sentetik yüz üreten modellerimizin ihtiyaç duyduğu donanım ve güç miktarını azaltacak Ar-Ge çalışmalarına yoğunlaşarak; edge (uç bilişim), bulut sunucu altyapıları ve en sonunda da mobil ve masaüstü cihazlarda en yüksek kalitede çıktıları kayıpsız olarak üretebilmeyi başardık. Bu sayede, görsel veri işleyen kuruluşların yanı sıra son kullanıcıların da faydalanabilecekleri gizlilik sağlayıcı uygulamalar geliştirmeyi de başardık. Son kullanıcılar için bu gizlilik katmanını oluştururken ürettiğimiz sentetik yüzlerin olası kötüye kullanımlarını engelleyecek görünür işaretler kullanıyoruz. Böylelikle video görüşme/toplantı, müşteri hizmetleri, dijital sağlık ve danışmanlık hizmetleri gibi çevrimiçi etkileşim alanlarında kullanıcıları gizlilik amacıyla sentetik yüzler oluşturulduğuna dair bilgilendiriyoruz.

2020 yılında İTÜ Big Bang birinciliğini kazanarak girişimimizin yolculuğuna İTÜ Çekirdek’te başlama fırsatına sahip olduk. İTÜ Çekirdek’te aldığımız mentorluk ve desteklerle teknolojimizi ve şirketimizi hızla büyütmeye başladık. Hâlâ da İTÜ Teknokent bünyesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu süreçte İTÜ’den yetenekli arkadaşlarımız da aramıza katıldı ve tecrübeli, donanımlı ve birbirini tamamlayan dinamik bir ekip olduk.

— EELISA Next Level’a hazırlık, etkinlik ve kazanma sürecindeki gözlem ve kazanımlarınızdan kısaca bahseder misiniz?

Öncelikle EELISA Next Level başvurumuzu tamamladıktan sonra seçilen 15 finalistten biri olduğumuzu öğrendik. EELISA Next Level sahnesinde, Avrupa’nın önde gelen yatırımcılarına teknolojimizi ve kattığı değeri tanıtacak olmaktan büyük bir heyecan duyduk. Etkinliğe İTÜ’lü ekip arkadaşlarımızla beraber katıldık. Yarışmada birinci olduğumuzu öğrendiğimizde ise heyecanımız katlandı. Yarışmada gösterdiğimiz başarının Syntonym’in ileri teknoloji ürünler geliştirme konusundaki yeteneklerini tanıtmak ve yapay zekâ teknolojilerinin görsel veriye duyduğu ihtiyacı, bireylerin gizlilik (privacy) ve kişisel verilerinin korunmasına ilişkin beklentilerini ihlal etmeyecek şekilde karşılamanın mümkün olduğunu göstermek açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Yatırımcılar ve farklı teknoloji alanlarında proje geliştiren girişimlerle tanışmanın da hem vizyonumuzu hem de etki ağımızı genişlettiğini ve Syntonym’e yeni iş geliştirme imkânları sağladığına da inanıyoruz.

EELISA European University ailesine ve tüm EELISA Next Level ekibine, bizlere bu fırsatı tanıdıkları ve bu kıymetli etkinliği organize ettikleri için çok teşekkür ediyoruz.

— Bir çekirdek startup’ı olarak “İTÜ Ailesi”nin varlığını deneyimliyor olmalısınız. Peki, EELISA Ailesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Süreçte bunu da deneyimleyebildiniz mi?

EELISA Next Level’ın farklı coğrafyalardan girişimleri aynı sahnede buluşturmasını çok değerli buluyoruz. EELISA’nın sunduğu olanakların yanı sıra girişimler arası deneyim aktarımına da alan yaratması bizler için en önemli kazanımlardan biri oldu. İlerleyen dönemde de EELISA ağının bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ