18 Tem 2023

İTÜ Gümüşsuyu Öğrenci Yurdu Yeni Dönem Planlaması Hakkında

Öğrencilerimizin barınma sorununa öncelikli amaç niyetiyle yaklaşan bir üniversite olarak, hiçbir öğrencimizi mağdur etmemiz düşünülemez. Gümüşsuyu Öğrenci Yurdu’ndaki kız öğrencilerimizin tamamı Ayazağa Yerleşkemizdeki yurtlara yerleştirilmiş, yurtta kalan hiçbir öğrencimiz mağdur edilmemiştir. Bunun yanı sıra şehir kampüslerimizde eğitim alan kız öğrencilerimizden 650 civarı öğrencimiz halihazırda Ayazağa Yerleşkemizde bulunan yurtlarımızda kalmaktadır.

Bilindiği gibi, son yıllarda özellikle İstanbul gibi metropollerde yaşanan yoğun kira artışları birçok gelir grubunu olumsuz etkilemiştir. Özellikle öğrenciler, bu artıştan en fazla etkilenen grup içinde yer almıştır. Bu sorun nedeniyle, bilhassa üniversitelerin yoğun olduğu büyük kentlerde yeni yurtlar açılmış ve/veya mevcut yurt kapasitelerinde artışa gidilmiştir. Dolayısıyla, İstanbul Teknik Üniversitesi de mensuplarının destekleri ile öğrencilerine sağladığı yurt olanaklarını artırmak adına bir çabanın içine girmiştir.

Halihazırda İTÜ bünyesindeki yurtlarımızın kapasitesini yükseltmek adına birçok çalışma yaptık. Yurtlarımızda yaptığımız tadilat ve düzenleme çalışmalarıyla birlikte öğrencilerimizin yurt konforunu artırmaya çalıştık. Sadece geçen yıl yurt kapasitemizi ciddi oranda artırarak mevcut yatak sayımızı 4900’den 5800 seviyesine yükselttik.

Ayrıca, geçtiğimiz yıl projelendirilen yeni öğrenci yurt binalarımız için çalışmalar başlatıldı. Mezunlarımız ve Gençlik Spor Bakanlığımızın destekleriyle üniversitemizin yurt kapasitesini artırarak çok yakında yurt binalarımızı öğrencilerimizin hizmetine açacağız. Toplam 3200 kişilik kapasite artırımı sağlayacak olan yeni yurt binalarımızla birlikte mevcut yurt kapasitemiz toplam 9000 seviyesine ulaşacaktır.

Bu artıştaki en öncelikli hedefimiz, mevcut yurt binalarımızı ve alanlarımızı en optimum şekilde kullanmaktır. Böylelikle, İTÜ’den yurt talebinde bulunan tüm öğrencilerimizin başvuruları adil bir şekilde değerlendirilerek, mümkün olan en fazla kapasite ile bu ihtiyaca cevap verilecektir.

Son bir haftadır farklı vesilelerle gündeme gelen Gümüşsuyu Öğrenci Yurdumuzda da benzer bir kullanım değişikliğine gidilmiştir. Burada amaç, bazı sosyal medya hesaplarında bahsedildiği gibi kız öğrencilerimizi mağdur etmek veya onları barınma sorunu ile baş başa bırakmak değildir. Tam aksine, mevcut yurtları en optimum düzeyde kullanarak ihtiyacı olan her öğrencimize yurt olanağı sağlamak öncelikli hedefimizdir.

İTÜ olarak, yurt talebinde bulunan her bir öğrencimize barınma sorunlarının yaşandığı bir dönemde yurt olanağı sağlamak en birinci önceliğimiz olmuştur ve olmaya devam edecektir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.