05 Haz 2023

İTÜ 250. Yıl Türk Müziği Korosu’ndan Unutulmaz Bir Konser

İstanbul Teknik Üniversitesi 250. Yıl Türk Müziği Korosu’nun, 2 Haziran tarihinde Maçka Yerleşkemizde verdiği “Geçmişten Geleceğe 250 Yıllık Yolculuk Konseri” dinleyicilere unutulmaz bir akşam yaşattı.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 250. Yıl Etkinlikleri kapsamında kültür ve sanat alanında ülkemizde kalıcı izler bırakacak faaliyetlerine yenilerini ekliyor. Doç. Dr. Hatice Doğan Sevinç şefliğinde akademik ve idari çalışanların katılımıyla kurulan İTÜ 250. Yıl Türk Müziği Korosu, uzun süredir titizlikle hazırlandığı “Geçmişten Geleceğe 250 Yıllık Yolculuk Konseri”yle izleyicilerin karşısına çıktı. Konser, 2 Haziran 2023’te Maçka Yerleşkesi Mustafa Kemal Amfisi’nde kalabalık bir dinleyici kitlesi tarafından ilgiyle izlendi.

Bütün İTÜ Ailesi’ne yayılan “250. Yıl” coşkusu

İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, bu konserin yaklaşık 1,5 yıllık büyük bir emeğin ürünü olduğuna dikkat çekerek katılımcılar tarafından gösterilen ilgi için teşekkür etti. İTÜ’nün 250. yaşını kutladığı 2023’ün Cumhuriyetimizin 100. yılı olmasıyla da çok özel olduğunu vurgulayan Rektörümüz şunları dile getirdi: “Osmanlı’dan Cumhuriyete miras kalan önemli bir eğitim kurumu olarak İTÜ, Cumhuriyetimizin öncü okullarından biri olmayı sürdürüyor ve sürdürmeye de devam edecektir. 250. Yıl Etkinlikleri’nin özünü oluşturan en temel mesaj aslında budur.”

250. Yıl coşkusunu tüm İTÜ Ailesi’ne yaşatmak istediklerini belirten Prof. Dr. Koyuncu; sempozyum programları, belgeseller, İTÜ Yayınevi’nden çıkan yayınlar, önümüzdeki aylarda okuyucuyla buluşması planlanan özel seçkiler, sanat ve spor etkinlikleriyle bunu hedeflediklerini dile getirdi.

İTÜ 250. Yıl Türk Müziği Korosu’nun akademik ve idari çalışanların birlikte oluşturduğu yapısıyla Türkiye’de bir ilk olduğunu belirten Rektörümüz, koronun vereceği bu ilk konserde kurulduğu günden itibaren çalışmalarına dahil olarak koronun neşe kaynağı haline gelen Prof. Dr. Yusuf Yağcı’yı andı.

Koroya aylar süren yoğun çabalarıyla katkı sağlayıp emek verenlere teşekkür eden Prof. Dr. Koyuncu; “Müzik geleneğimizin iki buçuk asırlık bir kesitine şahitlik edeceğimiz bu benzersiz konseri zevkle izlemenizi temenni ediyorum,” dedi.

İTÜ’nün 250 yıllık hikâyesine eşik eden bir yolculuk

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin tarihsel gelişim aşamalarıyla uyumlu olarak 18. Yy’dan 21. Yy’a kadar geçen sürede iz bırakmış Türk müziği bestecilerinin ölümsüz eserleri, 58 kişiden oluşan İTÜ 250. Yıl Türk Müziği Korosu tarafından seslendirildi. Dede Efendi’den Saadettin Kaynak’a ve Erol Sayan’a kadar müziğimizin seçkin güfte ve bestecilerden nadide sanat müziği eserleri ve türküler dinleyicilere müzik ziyafeti yaşattı.

İTÜ TMDK’da uzun yıllar sanatçı yetiştiren ve ülkemizin büyük müzik değerlerinden olan Yücel Paşmakçı, konsere görüntülü bir mesaj gönderdi. Paşmakçı, “İTÜ’nün 250. yılı sebebiyle burada bir araya geldik, çok memnunum. Ben de konservatuvarda öğretim görevlisi olarak otuz-kırk yıl çalışmış ve çok iyi intibalarla ayrılmış bulunuyorum. Teknik Üniversite Korosu’nu tebrik ediyor, güzel çalışmalarının devamını diliyorum,” dedi. Ardından Koro, Paşmakçı tarafından derlenerek notaya alınan Azerbaycan türküsü “Bayram Günü Saat Tezde”yi okudu.

6 Şubat kayıplarımıza ve Yusuf Yağcı’ya adanan eserler

Koro şefi Doç. Dr. Hatice Doğan Sevinç, 6 Şubat Depremlerindeki kayıpların hiçbirini unutmadıklarını dile getirdi ve İTÜ’nün sürdürdüğü yardım faaliyetlerine dikkat çekti. Koromuz, depremde kaybettiğimiz hayatlara ithaf ederek “Meyrik” adlı eseri icra etti.

Bu yılın Ocak ayında yitirdiğimiz Prof. Dr. Yusuf Yağcı’nın korodaki çalışmalarını içeren bir sinevizyon gösterimi yapıldı ve “Hasretinle Yandı Gönlüm” şarkısı Yusuf Yağcı için söylendi.

Koro üyeleri için fidan bağışı

Konserin sonunda Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, koro üyeleri için “250. Yılda 250 Bin Fidan” kampanyası kapsamında fidan sertifikası taktim etti. “Geçmişten Geleceğe 250 Yıllık Yolculuk Konseri”nin ardından İTÜ 250. Yıl Türk Müziği Korosu, çalışmalarına devam ederek müzik ziyafetlerine yenilerini eklemeyi sürdürecek.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ