02 Şub 2023
Dünyaca Tanınan Bilim İnsanı ve İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Yağcı Son Yolculuğuna Uğurlandı
İTÜ Kimya Bölümü öğretim üyesi, polimer biliminin dünya çapında en saygın isimlerinden Prof. Dr. Yusuf Yağcı, 30 Ocak günü İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde bulunan odasında çalışmalarını sürdürürken geçirdiği kalp krizi sonucu aramızdan ayrıldı.
Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), en önemli hocalarından Prof. Dr. Yusuf Yağcı’ya veda ediyor. Ülkemizi bilim alanında başarılarıyla gururlandıran, yüksek atıf sayıları alan makaleleri ve özgün çalışmalarıyla İTÜ’nün dünya üniversiteleri arasında yükselişinde önemli pay sahibi olan öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yusuf Yağcı, 30 Ocak 2023 günü yaşama gözlerini yumdu. Hocamız, beklenmedik vefatıyla ailesi, öğrencileri ve sevenlerini yasa boğdu.
Prof. Dr. Yusuf Yağcı, gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalarla ulusal ve uluslararası ölçekte adından sıklıkla söz ettiren, polimer bilimi alanındaki dünya çapında birçok ödülün sahibi, çok sevilen ve büyük saygı duyulan örnek bir bilim insanıydı. Prof. Dr. Yağcı’nın vefatı, bütün İTÜ camiasını olduğu kadar bilim dünyasını da hüzünlendirdi.
Prof. Dr. Yusuf Yağcı için İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde bulunan Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 1 Şubat Çarşamba günü saat 11.30’da bir anma töreni gerçekleştirildi. Anma töreninde yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda katılımcı yer alırken, Prof. Dr. Yusuf Yağcı’nın öğrencileri, çalışma arkadaşları, dostları ve ailesi de törende hazır bulundu. Merhum Yağcı için ailesi ve sevenleri onun anısına kısa anma konuşmaları yaptılar.
Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, anma konuşmasında şu sözleri dile getirdi: “Prof. Dr. Yusuf Yağcı, çok başarılı bilimsel kişiliği ve başarılı çalışmalarının yanında, çok neşeli ve renkli bir kişiliğe sahipti. Öğrencileriyle de akademik ve idari personelimizle de, her zaman çok güzel bir diyaloğu vardı. Hangi yaşta olursa olsun; onu bilen herkes şakacı ve güler yüzlü karakteriyle tanıyıp çok sevmiştir. Onun bitmek bilmeyen enerjisi ve gülümseten mizahı sayesinde, İTÜ Ailesiyle olan diyaloğu her zaman pozitif olmuştur. Kıymetli hocamız Prof. Dr. Yusuf Yağcı’yı bizler, dünya çapında önemli çalışmalarıyla olduğu kadar, güler yüzlü ve neşeli yönüyle de hatırlayacağız.”
Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenin ardından İTÜ Camisi’nde kılınan cenaze namazı sonrasında Prof. Dr. Yusuf Yağcı’nın naaşı Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Koronavirüsü 1 saniyede tespit eden kit geliştirmesiyle gündeme gelmişti
Prof. Dr. Yusuf Yağcı, gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalarla ulusal ve uluslararası ölçekte adından sıklıkla söz ettiren, polimer bilimi alanındaki dünya çapında birçok ödülün sahibi, çok sevilen ve büyük saygı duyulan örnek bir bilim insanıydı.
Prof. Dr. Yusuf Yağcı’nın sayısız başarıları arasında geçtiğimiz yıldan hatırladığımız ve ülkemizde ve dünyada ses getiren bir buluş olan koronavirüs varyantlarını bir saniyede tespit eden bir kitin geliştirmesi de bulunuyordu.
Prof. Dr. Yusuf Yağcı hakkında
Prof. Dr. Yusuf Yağcı lisans eğitimini IDMMA Galatasaray Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nde 1974’te tamamladı. Mezuniyetinin ardından İngiltere’de eğitimini sürdüren Prof. Dr. Yağcı, Liverpool Üniversitesi’nde 1977 ve 1979 yıllarında yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı. 1980 yılında İTÜ Ailesine katılan Prof. Dr. Yusuf Yağcı, kazandığı başarı burslarıyla Almanya, Japonya ve Çin gibi ülkelerde çalışmalar gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yağcı, doçent ve profesörlük unvanlarını İTÜ’de aldı. Prof. Dr. Yağcı, 37 gibi çok genç bir yaşta profesör oldu.
Prof. Dr. Yusuf Yağcı’nın ışık ile polimerizasyon tepkimesi gerçekleştirilmesi ve klik kimyası alanında ışığın kullanılması üzerine öncü bir rol üstlenmiş, dünya çapında yüksek atıf alan çalışmaları büyük başarı kazanmış ve saygınlık uyandırmıştı. Prof. Dr. Yusuf Yağcı’nın çalışma alanı olan polimer bilimi, günlük hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen plastik, boya ve yapıştırıcı gibi kimyasal maddelerin yanı sıra yün, saç ve tırnak gibi canlılara ait yapılar ve DNA gibi molekülleri de kapsıyor. Tıptan savunma sanayine çok farklı uygulama alanları bulunan polimerler ve polimerizasyon tepkimesi ve klik kimyası gibi çalışma alanları sıklıkla Nobel Ödülleri’ne konu oluyor.
Prof. Dr. Yusuf Yağcı’nın, çok sayıda atıf alan 750’ye yakın bilimsel makalesi, 10 patenti bulunmaktadır. Bugüne kadar 6 kitap yazmış, ayrıca 31 kitapta bölüm yazarlığı yapmıştır. Prof. Dr. Yağcı, uluslararası birçok bilimsel kurumda onursal üyeliğin yanı sıra, prestijli akademik dergilerde editörlük ve hakemlik görevlerini yürütüyordu. Prof. Dr. Yusuf Yağcı’nın çalışmaları hakkında daha detaylı bilgi için buradan bilgi edinebilirsiniz.
İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Yağcı, ulusal ve uluslararası düzeyde gerçekleştirilen kongre, konferans ve sempozyum gibi akademik toplantıların aranan ismi olmuş, başkanlık ve kurul üyeliği gibi önemli roller üstlenmişti. Hocamız, yetmiş yılı aşan ömrüne ulusal ve uluslararası 7 ödüllü burs ve 20’ye yakın bilimsel ödül sığdırmıştı.
Prof. Dr. Yusuf Yağcı, bilimin dışında spordan sanata çok farklı alanlarla aktif olarak ilgilenen, çok yönlü ve renkli bir kişiliğe sahipti.