20 Haz 2022

“Mühendislikte Kadınların Dünü, Bugünü ve Geleceği” Paneli İTÜ’de gerçekleşti

“Mühendislikte Kadınların Dünü, Bugünü ve Geleceği” adlı panel, 20 Haziran 2022’de İstanbul Teknik Üniversitesi ve KADEM ortaklığıyla Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi ve KADEM ortaklığıyla düzenlenen “Mühendislikte Kadınların Dünü, Bugünü ve Geleceği” konulu panelde konuşmacılar, Türkiye’nin kadın mühendislerinin tecrübelerini, tarihi ve sosyal bir perspektifle ele aldı. İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelde kadın mühendisler, meslek hayatlarında yaşadıkları deneyimlerden yola çıkarak geleceğe ışık tutan sunumlar yaptı.

Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, KADEM Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve İTÜ Fizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Onur Kahya’nın açılış konuşmalarıyla başlayan panel, gün içinde iki oturum halinde gerçekleşti.

Panelde açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. İsmail Koyuncu, “Kadına ve kadın çalışanlara verilen önemin sözde kalmadığı iki kurum olan KADEM ve İTÜ’nün bir araya gelerek hazırladığı bu programa katılım sağlayan herkese teşekkür ederim,” diyerek katılımcıları selamladı.

KADEM Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ise açılış konuşmasında kadınların iş hayatındaki oransal dağılımına yer vererek, geleceğin dünyasında kadınların rolüne dikkat çekti. “Yeni Dünya kurulurken bu dünyada KADEM olarak kadınların da yer almasının önemine dikkat çekmek istiyoruz. İnovasyonda Kadın projemiz bu anlamda 2014’ten bu yana ‘bir projem var’ diyen bilim kadınlarına destek olan bir projemiz,” dedi. Bugünün Türkiye’sinde mühendis kadınların, ortaya çıkartacakları yeni bilimsel araştırmaların yanı sıra ekonomik değerler ve fırsatlarla, büyümenin ve kalkınmanın önemli aktörleri konumunda olduğunu belirten Bayraktar, “Kadınlar şiddete, ayrımcılığa, aşağılanmaya maruz kalmasın istiyoruz. Bunun için kadınların bu başarılarının, yetkinliklerinin, ürettiği zaman tüm topluma nasıl katkı sağladığının görülmesi, anlaşılması şart. Topluma katkısı, toplumsal konularda söz söyleme yetkinliği, aklı, başarısı sorgulanan, saygı duyulmayan insanlar şiddete ve aşağılanmaya daha çok maruz kalırlar. Kadınların bu cendereden çıkmaları için, hak ettikleri saygıyı görmeleri için, iş hayatında ve toplumsal yaşamda karşılaştıkları ayrımcılıklarla mücadele edeceğiz. Hayallerine erişmede karşılarına çıkan engelleri bertaraf ederek adaletli bir toplum düzeni için çalışacağız. O yüzden, hayal etmeye devam, fikir üretmeye devam, iş üretmeye devam!” mesajıyla konuşmasını sonlandırdı. 

 

İTÜ Fizik Mühendisliği Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Emre Onur Kahya ise açılış konuşmasında, neden kadın mühendisler konulu panel düzenlediklerini şu ifadelerle dile getirdi: “Her iş alanında olduğu gibi mühendislikte de kadın-erkek eşitliğini sağlamak, ancak çeşitli kurumların bir araya gelerek böyle programlara imza atmasıyla toplumda karşılık bulabilir.”

 

İTÜ’nün başarılı kadın mühendisleri

“Mühendislikte Kadınların Dünü, Bugünü ve Geleceği” adlı panelin ilk oturumda moderatörlüğü, İTÜ Fizik Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Sevim İşçi Turutoğlu üstlendi. Panelde İTÜ Bilim ve Teknoloji Tarihi Anabilim Dalı doktor adayı Gül Aydın, Türkiye’nin ilk kadın mühendislerini ve eğitim/iş yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları anlattığı bir sunum gerçekleştirdi.

İTÜ Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı A. Ülkü Arıoğlu konuşmasında dört çocuğuyla birlikte başarıyla sürdürdüğü 64 yıllık mesleki tecrübesinden ve Türkiye’nin şehirleşme serüvenindeki rolünden bahsetti. Kadınların ev ve iş yaşamını birlikte sürdürmesinin zor olduğunu, ama kendisinin 4 çocuk annesi olarak kariyerine devam ettiğini anlattı.

Paneldeki konuşmasına “Kutuplardan size bir mesaj getirdim” diyerek başlayan İTÜ, TÜBİTAK Kutup Araştırmaları Enstitü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy ise kutupların insanlık ve dünya için önemini hatırlattı. Antarktika’daki saha çalışmalarını ve bu çalışmalar sırasında bir kadın mühendis olarak yaşadığı tecrübeleri anlattı. Özsoy; “NASA’nın yaptığı bir hesaplama yanlışını fark etmemle başlayan ve kutuplara uzanan yolculuğumda, bilimin gücünün sahada olmaktan kaynaklandığın keşfettim,” dedi.

 

Kadınlar mühendislikte ve çalışma hayatının her alanında

İkinci oturumunun moderatörlüğünü ise KADEM Yönetim Kurulu Üyesi Melek Cevahiroğlu Ömür üstlendi. Panelde Rektör Yardımcımız ve Bilişim Enstitüsü’nden Prof. Dr. Lütfiye Durak Ata; bilim, toplum ve teknoloji ile mühendislik ilişkilerini içeren bir sunum yaptı. GeneOn Biotechnology’den Begüm Esra Aytan ise KADEM’in “İnovasyonda Kadın” projesinde finale kalarak desteklenen projelerin yer aldığı sunumuyla panele katıldı.

Mühendis Kadınlar panelinin ikinci oturumu Kuveyt Türk Katılım Bankası Müşteri Analitiği ve İçgörü Müdürü Zeynep Güran’ın bankacılık sektöründe mühendislik uygulamaları ve kurumsal hayatta kadınların karşılaştığı sorunlar konulu sunumuyla devam etti.  İş hayatında “Cam Tavan Sendromu” ve “Kraliçe Arı” kavramlarına dikkat çeken Güran, son yıllarda olumsuz algıların olumlu yönde kırıldığını da ifade etti. Sunumunda ayrıca kurumlarda içgörü kavramının işleyişini detaylandırdı. Panel, “Bir mühendis öncelikle kendi hayatını planlayarak işe başlar,” diyen Baykar Üretim Yönetimi Amiri Pelin Birol’un iş dünyasında bir mühendis olarak deneyimlerini aktardığı sunumuyla sona erdi.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ