21 Nis 2022

Gökyüzünden İlham Alan İTÜ’lüler

İTÜ Mezun Söyleşileri kapsamında bu hafta, TUSAŞ Uzay Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Selman Nas, Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun ve TUSAŞ Milli Muharip Uçak Genel Müdür Yardımcısı Dr. Uğur Zengin ve Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun ile İTÜ’deki öğrencilik yılları, kariyerleri ve projeleri üzerine konuştuk.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İTÜ Mezun Söyleşileri’nin geçtiğimiz haftaki konukları TUSAŞ Uzay Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı ve İTÜ Uçak Mühendisliği Bölümü 1987 yılı mezunumuz Dr. Selman Nas, Meteoroloji Genel Müdürü ve İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü 1993 yılı mezunumuz Volkan Mutlu Coşkun ve TUSAŞ Milli Muharip Uçak Genel Müdür Yardımcısı ve İTÜ Uçak Mühendisliği Bölümü 2001 yılı mezunumuz Dr. Uğur Zengin oldu. Ülkemizin değerli kurumlarında üst düzey görevler alan mezunlarımız, İTÜ’nün yaşamlarına yaptığı katkıyı vurguladılar.

Dr. Selman Nas, okuduğu bölümü tercih sebebine dair yöneltilen soruya, aslında makine mühendisliği istediğini, insanlar uçak mühendisliğine giremezsin dediği için ilk sıraya uçak yazdığını, hatta garanti olsun diye sınavda gerekli puandan daha fazlasını yaptığını söyleyerek yanıt verdi. Ancak daha sonra bölümü çok sevdiğini ifade ederek, “İyi ki de uçak mühendisi olmuşum,” dedi. Dr. Uğur Zengin ise tavsiye üzerine bu bölümü yazdığını ve çok sevdiğini ifade ederek, uçak mühendisi olduğu için kendisini şanslı hissettiğini belirtti. Meteoroloji Genel Müdürü mezunumuz Volkan Mutlu Coşkun ise devlet büyüklerimizin ve işadamlarının İTÜ mezunu olduğunu görmesi üzerine, ülke yönetiminde söz sahibi olmak için İTÜ’yü tercih ettiğini vurguladı.

Meteoroloji Araştırma Kulübü’nü kurduk

Öğrencilik yıllarına dair anılarını da paylaşan mezunlarımızdan Volkan Mutlu Coşkun, öğrenci faaliyeti olarak Meteoroloji Araştırma Kulübü’nü sınıf arkadaşıyla beraber, o dönem Dekan Yardımcısı olan Temel Kotil Bey’in destekleriyle kurduklarını, bugün kulübün varlığını sürdürdüğünü ve üye öğrencileri Genel Müdürlük’te ağırladıklarını, bunun kendisi için son derece anlamlı olduğunu dile getirdi. Okul yıllarında özellikle futbola merakının olduğunu dile getiren Dr. Uğur Zengin, okul arkadaşlarıyla yaptıkları futbol maçlarının kendisne unutulmaz hatıralar bıraktığına değindi. Dr. Selman Nas ise, bir sınav için çalıştırdığı arkadaşlarının kendisinden daha yüksek not almasını hep tebessümle hatırladığını ifade etti.

Hocalarımız bizi çok iyi yetiştirdi

Aldıkları eğitimi yorumlayan mezunlarımız; İTÜ’deki hocaların kendilerini çok iyi yetiştirdiğini dile getirirken, özellikle yurtdışı deneyimlerinde İTÜ’de aldıkları eğitim sayesinde hiçbir bocalama yaşamadıklarını, hatta tam aksine meslek hayatlarına birkaç adım önde başladıklarını ifade ettiler.

2023’te Türksat 6A’yı fırlatmaya hazırlanıyoruz

Mezunlarımız, halihazırda görev aldıkları ve ilerleyen dönemlerde hayata geçecek olan önemli projelere de değindiler. TUSAŞ’ta görev yapan mezunlarımız, farklı coğrafyalardan çeşitli ülkelerle işbirlikleri yaptıklarını, 2023 yılında Türksat 6A’yı fırlatmaya hazırlandıklarını, iştiraklerle, kardeş kuruluşlarla sıkı bir ekosistem geliştirdiklerini söylediler.

Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun ise, yakın zamanda seyyar bir ofis olan Meteorolojik Tır’ı devreye aldıklarını, burada gençlere meteoroloji okuryazarlığı ve iklim bilinci konularında bilgiler verildiğini aktardı.

Ufkunuz atmosferin sınırlarını zorlasın

Öğrenci kardeşlerine de seslenen mezunlarımız; bütün insanların iyiliği, mutluluğu için çalışmanın, rol model olmanın, hayata hep pozitif bakmanın, bitmeyen hayallere sahip olmanın, empati yapabilmenin önemine değindiler. Ülkemizin hava olaylarını tahmin eden ve uzay sanayisini geliştiren kurumlarında üst düzey görev yürütmekte olan mezunlarımız, “Ufkunuz atmosferin sınırlarını zorlasın” sözleriyle söyleşiyi noktaladılar.

 

Söyleşinin tamamını izlemek için tıklayınız. 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ