03 Şub 2022

İTÜ’den Ottawa’ya Uzanan Akademik Kariyer

İTÜ Mezun Söyleşileri kapsamında, Ottawa Üniversitesi öğretim üyesi ve 2001 İTÜ Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği mezunumuz Doç. Dr. Melike Erol Kantarcı ile İTÜ’deki yılları ve akademik kariyeri üzerine konuştuk.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İTÜ Mezun Söyleşileri’nin geçtiğimiz haftaki konuğu Ottawa Üniversitesi öğretim üyesi ve 2001 İTÜ Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği mezunumuz Doç. Dr. Melike Erol Kantarcı oldu. Akademik kariyeri boyunca birçok farklı ülkede, değişik alanlarda çalışmış olmanın kendisine sağladığı faydalardan bahseden Kantarcı, İTÜ’de aldığı yoğun ve sıkı eğitimin sonradan anlaşılan önemine de vurgu yaptı.

“Tekrar tercih yapacak olsam yine İTÜ Bilgisayar Mühendisliği yazardım.”

Önce üniversite ve bölüm tercihi yapılan, bunun ardından sınava girilen bir dönemde okuduğunu belirten Kantarcı, “O zamanlar mimarlık bölümü birkaç puan farkla bilgisayar mühendisliğinin gerisindeydi, sınavda çok iyi yapmamış olmayı istedim ki mimarlık gelebilsin. Fakat zamanla anladım ki, bana asıl uygun olan bölüm bilgisayar mühendisliğiymiş. Bugün tekrar tercih yapacak olsam yine İTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümünü yazardım,” dedi. İTÜ’deki öğrencilik yıllarının yoğun ama keyifli geçtiğini ifade eden Doç. Dr. Kantarcı, öğrencilik döneminde sinema kulübü faaliyetlerinde de yer aldığını söyledi.

Kendi kariyeri açısından en önemli duygunun merak olduğunu ve bu duygunun asla yitirilmemesi gerektiğini belirten Kantarcı; akademik yaşamı süresince sualtı sensörleri, akıllı şebekeler, yapay zekâ destekli 5G, 6G teknolojileri gibi farklı alanlarda çalışmış olmasının ve risk almayı sevmesinin kendisine akademik başarı getirdiğini dile getirdi. Doç. Dr. Kantarcı’ya göre birlikte çalışma kültürü ve usta-çırak ilişkisi, ortaya konulan nitelikli işlerde en fazla önem kazanan hususlar.

“Akademik kariyer için doğru insana başvurmak gerekir”

İTÜ’deki hocalarıyla her zaman iletişim halinde olan, kendilerine bilgi danışan Kantarcı, yurtdışında akademik kariyer yapmak isteyen İTÜ’lü gençlere özellikle doktora dönemini işaret ederek, yayınlarının olmasını, dil belgesini almış olmalarını, kararlı olmalarını ve doğru insana başvurmalarını tavsiye etti. Yurtdışındaki sistem gereği hocaların elinde proje olması gerektiğini, öğrencinin projeye başvuru yaptığını belirten Kantarcı, öğrencinin ilgisini çeken bir proje olması gerektiğinin altını çizdi.

 

Doç. Dr. Melike Erol Kantarcı hakkında

2001 yılında İTÜ Kontrol ve Bilgisayar Mühendisliği lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisans eğitimine başladı. 2009 yılında İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sema Oktuğ’un danışmanlığında doktora derecesini alan Erol Kantarcı, Ottawa Üniversitesi Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir. Mezunumuz N2Women tarafından 2019 yılında Ağ ve Haberleşme Yıldızları arasında da yer almış ve yine aynı yıl “Canada Research Chair in AI-enabled Next-Generation Wireless Networks” (Yapay Zekâ Destekli Yeni Nesil Telsiz Ağlar Kanada Araştırma Kürsüsü Başkanı) olmuştur. Halihazırda Ericsson Cloud RAN AI\ML Data Scientist (Bulut RAN AI\ML Veri Bilimi) Başkanıdır.

Söyleşinin tamamını izlemek için tıklayınız.

 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ