04 Haz 2021

İTÜ 16 Çift Diploma Programı ile Yeni Akademik Yıla Hazır

2020-2021 akademik yılında 14 alanda başarılı mezunlar veren İTÜ Çift Diploma Programları, 2021-2022 akademik yılında 16 alanda İTÜ’nün uluslararasılaşmadaki önemli enstrümanlarından biri olmaya devam edecek

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

İstanbul Teknik Üniversitesi Çift Diploma Programları; üstün nitelikli Ar-ge ve inovasyon çalışmalarında ülkemize değer katabilecek ürünlerin ortaya çıkmasında rol alabilecek nitelikte tasarımcılar, mühendisler, sanatçılar ve işletmeciler yetiştirmek amacıyla, uluslararası işbirliklerinin oluşturulması, yürütülmesi ve geliştirilmesini sağlamak misyonuyla hayata geçirilmiş ve başarıyla yürütülmekte olan programlardır. 2020-2021 akademik yılında, yeni öğrenci alımına açık 14 programla Çift Diploma Programları, başarılı mezunlar vererek İTÜ’nün uluslararasılaşmadaki görünümüne önemli bir katkı sundu.

2000 yılında Yükseköğretim Kurulu’nun teşvikleriyle İstanbul Teknik Üniversitesi, The State University of New York (SUNY) ile birlikte lisans düzeyinde çift diploma programlarını geliştirmek üzere büyük bir işbirliğine adım atmıştı. Bu işbirliği çalışmalarının neticesinde, 2003-2004 akademik yılında SUNY kampüsleriyle ortaklaşa açılan; İşletme, Ekonomi, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği ve Deniz Ulaştırma ve İşletme Mühendisliği bölümleriyle Çift Diploma Programları yolculuğu başladı.

2006 yılında Montana Eyalet Üniversitesi ile Biyomühendislik ve Çevre Bilimleri ve Yönetimi programları, 2007 yılında Southern Illinois University Edwardsville ile Endüstri Mühendisliği, 2014 yılında New Jersey Institute of Technology üniversitesi ile Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği programları öğrenci alımına başladı. 2019 yılında Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üniversitesi ile İnşaat Mühendisliği, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ile de Mimarlık, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Ekonomi bölümlerinde çift diploma programları hayata geçirildi. Bugüne kadar açılmış olan toplam 18 programdan Çevre Bilimleri ve Yönetimi, Çevre Mühendisliği, Ekonomi ve Endüstri Mühendisliği programları yeni öğrenci alımına kapatıldı.

İTÜ’nün çift diploma programlarına en prestiji ödül

Çift diploma programları 2007 yılında, uluslararası yükseköğrenim alanında en prestijli ödüllerden biri olan Andrew Heiskell Award for Innovation in International Education ödülünü almıştı. 2021 yılı itibarıyla İTÜ, SUNY Üniversiteleri ile 7 alanda, diğer partner üniversitelerle de 9 alanda olmak üzere toplamda 16 çift diploma programı yürütmektedir. Bu programlar ve partner üniversiteleri şunlardır:

·      Bilişim Sistemleri Mühendisliği.   - SUNY Binghamton, ABD

·      İnşaat Mühendisliği                        - SUNY Buffalo, ABD

·      İşletme                                              - SUNY New Paltz, ABD

·      Tekstil Geliştirme ve Pazarlama    - SUNY Fashion Institute of Technology, ABD

·      Moda Tasarımı                                 - SUNY Fashion Institute of Technology, ABD

·      Gemi Makinaları ve İşl. Müh.         - SUNY Maritime College, ABD

·      Deniz Ulaştırma ve İşl. Müh.          - SUNY Maritime College, ABD

·      Elektronik ve Haberleşme Müh.    - New Jersey Institute of Technology, ABD

·      Biyomühendislik                               - Montana State University, ABD

·      Elektronik ve Haberleşme Müh.     - Uluslararası Saraybosna Üni.,Bosna-Hersek

·      Makine Mühendisliği                        - Uluslararası Saraybosna Üni.,Bosna-Hersek

·      Mimarlık                                             - Uluslararası Saraybosna Üni.,Bosna-Hersek

·      Ekonomi                                             - Uluslararası Saraybosna Üni.,Bosna-Hersek

·      İnşaat Mühendisliği                          - Azerbaycan Mimarlık ve İnşaat Üni, Azerbaycan

·      Gemi İnşaatı ve Gemi Mak. Müh.   - Strathclyde University, UK

·      Endüstri Mühendisliği                      - SUNY Binghamton, ABD

 

İkili anlaşmalar 2021’de de devam etti

2021 yılında, Binghamton Üniversitesi ile Endüstri Mühendisliği alanında gerçekleştirilmesi planlanan program, Yükseköğretim Kurulu onayı almış olup, yakın bir tarihte öğrenci alımına başlanması öngörülüyor. Yine 2021 yılında Birleşik Krallık’ta bulunan Strathclyde Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştirilen Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği programı da yakın zamanda öğrenci alımına başlanması öngörülen bir diğer programdır. 2021 yılı itibarıyla İTÜ Çift Diploma Programlarının toplamda 2000’den fazla mezunu bulunuyor.

Çift diploma programları, bölüme göre değişmekle beraber, öğrencilerin eğitimlerinin yarısını İTÜ’de diğer yarısını ise programın anlaşmalı olduğu ortak üniversitede geçirdikleri 4 yıllık lisans programlarıdır. Programları başarı ile tamamlayan öğrenciler, eğitimlerinin sonunda hem İTÜ’den hem de ortak üniversite kampüslerinden iki ayrı lisans diploması almaya hak kazanıyor. Bu programlara dahil olabilmek için öğrencilerin ÖSYM sınavlarından yeterli puanları almış olmaları gerekiyor.

Her program, bölümlerin ihtiyaçlarına göre şekillenmiştir. Partner üniversiteler arasında ortaklaşa belirlenen müfredat doğrultusunda, genellikle eğitimin 1. ve 3. yılları İTÜ’de, 2. ve 4. yılları ortak kampüslerde veriliyor. Çift diploma programları öğrencilerin iki farklı kültürü deneyimleyerek, hatta dünyanın birçok farklı ülkesinden gelen öğrencilerle bir arada eğitim almalarını sağlayarak, onları küreselleşen dünyanın küresel iş ortamına hazırlar. Ayrıca Amerika’daki üniversitelerle ortaklaşa yürütülen programlarda, eğitimlerinin son senesini Amerika’da tamamlayan öğrenciler en az bir sene daha Amerika’da kalarak, bölümleri ile ilgili bir alanda çalışma iznine sahip olur. Bu sayede iş deneyimlerine Amerika’da başlayarak profesyonel hayatlarına büyük bir katkı sağlama fırsatını elde ederler.

Yurtdışı program koordinatörlerinden İTÜ’ye övgü

Programlar her iki ülkedeki üniversitelere de çok fazla katkıda bulunmuştur. Partner üniversitelerimizden Binghamton Üniversitesi eski koordinatörü Valerie Chou, programlar hakkında şunları ifade etmiştir: “Binghamton Üniversitesi kampüsünde Türk çift diploma öğrencileri olduğu için çok şanslıyız. Onlar sahip olduğu geçmiş deneyimlerini ve kültürlerine ait bakış açılarını kampüsümüze getirerek, kampüsümüzdeki çalışanların, hocaların ve diğer öğrencilerin bu farklı bakış açılarını deneyimlemelerine olanak sağladı.”

İTÜ–Fashion Institute of Technology (SUNY FIT) Moda Tasarımı Çift Diploma Programı mezunlarından Elif İpek, programlar hakkında deneyimlerini şu şekilde dile getirmiştir: “Moda tasarımı alanında seçilebilecek en iyi okul kesinlikle İTÜ–SUNY programıydı ve bu seçimimden asla pişman olmadım. Diğer okulların moda bölümlerini araştırdığımda İTÜ kadar teknik eğitime önem vermediklerini gördüm. FIT zaten Amerika’nın, hatta dünyanın en köklü moda okullarından ve mezun olunca CV’nizde FIT yazması her zaman size farklı kapılar açacaktır.”

İTÜ–Buffalo Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Çift Diploma Programı mezunlarından Elif Yıldırım ise program deneyimini şu şekilde aktarıyor: “İTÜ’nün mühendislik bölümlerinin Türkiye’deki üniversiteler arasında kalitesinden bahsetmeme gerek yok. Bu çift diploma programı, bize aynı zamanda iki yıl yurtdışında eğitim almaya ve her iki üniversiteden de diploma sahibi olmaya olanak sağlıyor. Bu programı tercih etmemin en büyük sebebi budur. Bunun yanı sıra birçok uluslararası öğrenciyle tanışma fırsatım oldu ve öğrendiğim kültürel farklılıklardan ve sosyal atmosferden çok etkilendim. Daha da önemlisi, bu programı tercih etmek hayatımın dönüm noktası oldu, çünkü bu karar benim kariyer hedeflerimi şekillendirdi.”

Programlar hakkında daha fazla bilgiye www.dualdiploma.itu.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ