17 Mar 2021

İTÜ TMDK Akademisyenlerinin Geliştirdiği Gitar Dünya Birincisi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu’nun 10 yaşındaki oğlu Atlas’ın fikriyle ve İTÜ MİAM doktora öğrencisi Ruşen Can Acet ile birlikte geliştirdiği Lego Mikrotonal Gitar, Georgia Tech Üniversitesi 2021 Margaret Guthman Müzik Enstrümanları Tasarımı Yarışması’nda seyirci oylamasında birinciliği elde etti.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Georgia Tech Üniversitesince her sene düzenlenen Margaret Guthman Müzik Enstrümanları Tasarımı Yarışması’nda bu yıl finale kalan 29 enstrümanın tanıtım videoları Kasım ayında üniversitenin sitesinden dünyaya oylamaya açılmıştı. Bir ay süren oylama sonucu yarışmadaki dört ödülden biri olan Seyirci Ödülü'nü (People’s Choice Award) Lego Mikrotonal Gitar’ın kazandığı duyuruldu.

2008 yılında İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) bünyesinde ayarlanabilir mikrotonal gitarı geliştiren İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı öğretim üyemiz Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu, gitar tasarımındaki yeni projesini ödülle taçlandırdı.

2014 yılında İTÜ’de Müzik Programı altında dünyanın ilk mikrotonal gitar lisansüstü eğitimini başlatan Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu, 2018 yılında Legolardan “Lego Mikrotonal Gitar” isimli bir klavye tasarımına başladı. 10 yaşındaki oğlu Atlas Çoğulu’nun fikriyle ortaya çıkan Lego Mikrotonal Gitar, müzikteki tam ve yarım seslerin yanı sıra koma seslerin de çalınabilmesine imkân tanıyor.

“Atlas’ın Hayalini Gerçekleştirdik”

Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu, 10 yaşındaki oğlu Atlas Çoğulu’nun verdiği fikirden yola çıkarak tasarladıkları dünyada da ilgi gören gitarın kazandığı başarıdan mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Kendilerine oylama sürecinde destek veren herkese teşekkür eden Çoğulu, “Aslında amaç yarışmayı kazanmak değildi. Bizim en mutlu olduğumuz şey bir şeye emek verdik. Atlas’ın fikrini, hayalini gerçekleştirdik. Bunun duyulmasını istedik. Finale kalabilmek bile bizim için çok mutluluk vericiydi. Bir de seyirci oylamasında birinci olunca çok mutlu olduk. Oy veren herkese sonsuz teşekkürler,” diye konuştu.

Tolgahan Çoğulu, 2008’de İTÜ Bilimsel Araştırma Projesi desteğiyle “ayarlanabilir mikrotonal gitar” tasarlamıştı. Türk müziğinin gitarda, gerçek sesleriyle icra edilebilmesine imkân tanıyan gitar, dünyada büyük yankı bulmuştu. Gitarla 2014’te Georgia Tech Üniversitesi’nin yarışmasına katılan Çoğulu, burada birincilik elde etmişti.

2018 yılında başlayan ve iki yıla yayılan “Lego Mikrotonal Gitar” projesinde öğretim üyemiz Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu’yla birlikte, projenin gerçekleştirilmesinde büyük emeği olan İTÜ MİAM’da Ses Mühendisliği bölümü doktora öğrencisi Ruşen Can Acet’i ve fikir sahibi Atlas Çoğulu’yu kutluyoruz.

Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu hakkında

2008 yılında İTÜ MİAM bünyesinde ayarlanabilir mikrotonal gitarı geliştiren öğretim üyemiz Prof. Dr. Tolgahan Çoğulu 2014 yılında İTÜ’de Müzik Programı altında dünyanın ilk mikrotonal gitar lisansüstü eğitimini başlattı. Çoğulu, 2016 yılı boyunca Bristol Üniversitesi’nde “Mikrotonal Gitarda Tarihsel Akort Sistemleri” başlıklı araştırma konusunu çalıştı ve seminerler verdi. 2008 yılından itibaren mikrotonal gitarla 34 ülkede konser ve seminerler veren Çoğulu’nun, 2015-2017 yılları arasında Würzburg Müzik Üniversitesi ile yaptığı “Mikrotonal Gitar için Repertuar Yaratma ve Sunma” isimli projesi DAAD tarafından desteklendi ve bu çerçevede mikrotonal gitar ve ensemble için 12 besteci eser yazdı. 2016 yılında dünyadaki ilk Mikrotonal Gitar Yarışması’nı düzenlemeye başladı. 2018 yılında Fernando Perez ile beraber yazdığı mikrotonal gitar metodu İspanya’da yayınlandı. Microtonal adlı solo mikrotonal gitar albümü Ahenk Müzik tarafından yayınlandı. Prof. Dr. Çoğulu, halen İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ve MİAM’da klasik ve mikrotonal gitar öğretmenliği yapıyor.

Ruşen Can Acet hakkında

Makine yüksek mühendisi olan Ruşen Can Acet, İTÜ Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nde Müzik-Ses Mühendisliği alanında doktora eğitimine devam etmektedir. Kurucusu olduğu Meşk Müzik Teknolojileri, İTÜ Teknokent tarafından düzenlenen BigBang 2019 ilk 20 girişim arasında sahneye çıkmıştır. Makine mühendisliği lisans tezinde, kompozit malzemelerden üretmiş olduğu kemanelerin ses özelliklerini incelemiş, Makina Mühendisleri Odası’nın düzenlediği bitirme projeleri yarışmasının birincisi olmuştur. Müziğe olan ilgisi, küçük yaşlarda bağlama kabak kemane icrası ile başlamıştır. İzleyen dönemde, çalgı yapımcılığı ve ses mühendisliği ilgi alanlarına girmiştir. Birçok albüm ve projede görev almış, yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli konserlere katılmıştır. Ruşen Can Acet, aynı zamanda ABD Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür İşleri Bürosu’na bağlı “OneBeat” müzik projesi katılımcısıdır.

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ