15 Şub 2021

İTÜ’lü Akademisyenler Yeni Nesil Lityum İyon Pillere Yönelik Malzeme Geliştirecek

İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Prof. Dr. Hüseyin Kızıl ve İTÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. Meltem Yanılmaz yeni nesil lityum iyon pillere yönelik malzeme geliştirecek.

Haber: İTÜ Medya ve İletişim Ofisi

Akademisyenlerimiz; “Composite Solid Electrolyte Development for All Solid State Lithium BATTerieS (CSE-LBATTS)” adlı projeleriyle, Horizon 2020 Programı Marie Sklodowska-Curie Bursu ve Dolaşım Destekleri (MSCA) Individual Fellowship 2020 çağrısı kapsamında destek aldılar.

İTÜ koordinatörlüğünde, North Carolina State University (NCSU) işbirliğiyle gerçekleştirilecek ve otuz altı ay sürecek olan projede, İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Tekstil Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Meltem Yanılmaz “Researcher”, Kimya-Metalurji Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Kızıl “Supervisor” olarak yer aldı.

Toplam bütçesi yaklaşık 260 bin Euro olan projede, elektrikli araç ve taşınır elektronik cihazlarda kullanılacak yeni nesil lityum iyon pillerin performans ve güvenliğini artırmak amacıyla, yüksek iyonik iletkenliğe ve arayüz özelliklerine sahip nano-kompozit katı elektrolitler (CSE) geliştirilecek.

Prof. Dr. Hüseyin Kızıl

İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nde 1992 yılında lisans eğitimini tamamladı. Rensselaer Polytechnic Institute’de aynı bölümde yüksek lisans (1995), Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü’nde mikroteknoloji alanında doktora (2002) derecesini aldı. Halen İTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Hüseyin Kızıl, lityum ve sodyum iyon pilleri enerji malzemeleri, yüzey işlemleri, mikro ve nano sistemler ile biyosensörler alanında araştırmalar yapmaktadır. Farklı kurumlar tarafından desteklenen birçok araştırma projesinde yürütücü, araştırmacı ve danışman olarak görev almıştır ve almaya devam etmektedir. Tescil edilmiş ulusal ve uluslararası patentleri, hakemli dergilerde yayımlanmış çok sayıda bilimsel makalesi, kongre, konferans ve sempozyum yayınları bulunmaktadır.

Doç. Dr. Meltem Yanılmaz

İTÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü’nde lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlayan Meltem Yanılmaz, doktora ve doktora sonrası çalışmalarını North Carolina Eyalet Üniversitesi’nde tamamlamıştır. İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmakta olan Doç. Dr. Meltem Yanılmaz’ın çalışma konusu olan nano yapıda enerji malzemeleri ve lityum iyon pilleri üzerine tamamı uluslararası hakemli dergilerde yayımlanmış ve 2.000’in üzerinde atıf almış otuzun üzerinde bilimsel makalesi bulunmaktadır.

 

İTÜ Ayazağa Kampüsü

Rektörlük Binası Maslak-Sarıyer / İstanbul

İTÜ Ayazağa Kampüsü Telefon

0212 285 30 30 (40 Hat)

İTÜ Ayazağa Kampüsü Fax

0212 285 29 10

İTÜ